Achizitionarea unui teren pentru construirea casei mult visate necesita o documentare temeinica. Voi scrie aici cateva sfaturi pentru a avea in vedere atunci cand te decizi sa achizitionezi un teren pentru constructie.
1. Un prim sfat si poate cel mai important, nu alerga ca disperatul dupa "ponturi"!
Ai vazut o "oferta" pe Facebook si te grabesti sa nu ti-o ia altul inainte? Relax, relax si iar relax! Sunt de acord cu tine, toata lumea vrea mai ieftin, dar atentie la NEATENTIE!
Nu tot ce zboara se mananca si nu tot ce-i ieftin e si in regula. Este valabil chiar si în imobiliare.
De ce spun asta?
De obicei, cei care si-au luat-o, vor sa o paseze mai departe. Si asta fara nicio remuscare.
Ca sa nu cazi in astfel de capcane, inainte de a ''ingropa'' banii pentru totdeauna, ai face bine sa-i ceri proprietarului de teren sa-ti prezinte o copie dupa Extrasul de Carte Funciara a terenului si un Certificat de Urbanism cu un plan PUZ pentru a vedea daca terenul pe care vrei sa-l cumperi este in primul rand, intravilan, in cazul in care vrei sa construiesti imediat si sa vezi, DACA poti si CE poti sa construiesti pe el. Acorda o atentie deosebita terenurilor care sunt strabatute de reteaua de transport a energiei electrice (liniile de inalta tensiune)! Poate ai auzit ca altii au construit in acele zone fara probleme, dar eu nu sunt de acord cu ei. Chiar daca tie nu-ti pasa de legalitate, ar trebui sa-ti pese de sanatatea ta si a familiei tale, deoarece veti fi expusi zilnic la radiatiile electrice. Nu o spun eu, ci o spun specialistii in domeniu. Atentie si la terenurile in panta (versanti)! Pot fi versanti alunecatori si nu cred ca vrei sa ingropi banii intr-un astfel de teren, chiar daca oferta iti face cu ochiul.
2. Calea de acces.
Studiaza bine zona, informeaza-te cat mai bine daca terenul pe care vrei sa-l cumperi are sau nu cale de acces. Nu cred ca trebuie sa-ti explic de ce trebuie sa aiba cale de acces :))
3. Utilitatile.
Utilitatile sa fie in imediata apropiere si cand spun asta, inseamna pana in 80 de metri, deoarece tot ce depaseste, se lasa cu cheltuieli ce pot ajunge cat costul terenului sau, in cel mai fericit caz, la jumatatea costului. Daca iti asumi, atunci nu este o problema.
4. Cand te-ai decis sa cumperi, mergi cu un cadastrist autorizat si vezi limitele terenului, ca sa nu ai surprize neplacute mai tarziu. Daca totul este in regula si este ceea ce te implineste, treci la pasii urmatori.
Apeleaza cu incredere la noi!
Este important pentru noi si daca ne ceri un singur sfat. Sigur iti va prinde bine mai tarziu ;)
Mult succes!
Daca ti-a placut, nu uita sa dai un like ?i o distribuire. Sigur iti va multumi cineva intr-o zi !
Gânduri bune!